Μύθοι και Αλήθειες για τους κινδύνους των κλιματιστικών



Μύθοι και Αλήθειες για τους κινδύνους των κλιματιστικών


Το έχουμε (σχεδόν) πάρει απόφαση! Τα καλοκαίρια μας από εδώ και πέρα θα είναι όλο και πιο ζεστά, με τα κλιματιστικά να εξελίσσονται σε είδη πρώτης ανάγκης, τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στο σπίτι. Κι ενώ έχουν πάψει από καιρό να αποτελούν πολυτέλεια, υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν ακόμα επιφυλάξεις σχετικά με την πιθανότητα η χρήση τους να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για την υγεία μας. Για να δούμε τι από όλα όσα λέγονται κατά καιρούς για τα κλιματιστικά είναι Αλήθεια ή Μύθος!

• Θα δροσιζόμαστε περισσότερο με ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος;

Αυτό είναι μύθος, καθώς το μόνο που συμβαίνει όταν μια μονάδα είναι πιο ισχυρή από ό,τι χρειάζεται ο χώρος, είναι ότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Στην Climatism, οι υπεύθυνοι θα σας συστήσουν την κατάλληλη μονάδα για το χώρο σας, ανάλογα με την επιφάνειά του και άλλους παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφύγουμε κλιματιστικά που καταναλώνουν περισσότερο από το απαραίτητο, επιβαρύνοντας χωρίς λόγο την τσέπη μας.

• Είναι κακό να κοιμόμαστε με το κλιματιστικό σε λειτουργία;

Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, καθώς η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει τη νύχτα. Για να κοιμόμαστε, λοιπόν, σε ένα περιβάλλον που να είναι όχι μόνο άνετο αλλά και υγιεινό, καλό είναι να αυξήσουμε κατά 1-2 βαθμούς τη νυχτερινή θερμοκρασία της μονάδας μας, σε σχέση με αυτή της ημέρας. Αν το κλιματιστικό μας έχει λειτουργία ύπνου, το… αφήνουμε να αποφασίσει!

• Πόσους βαθμούς διαφορά πρέπει να έχουν η εξωτερική από την εσωτερική θερμοκρασία, τις ημέρες του καύσωνα;

Εδώ δεν πρόκειται για μύθο ή αλήθεια, αλλά για έναν γενικό κανόνα που τοποθετεί τη διαφορά αυτή στους 10°C. Στόχος είναι να αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές, αλλά και να μην αφήνουμε το κλιματιστικό να δουλεύει ασταμάτητα, προσπαθώντας να πιάσει ακραίες διαφορές θερμοκρασίας. Αν στο χώρο ζουν άτομα με χρόνια νοσήματα και άλλα θέματα υγείας, καλό είναι να ρωτήσουμε το γιατρό τους.

• Είναι πιθανό να αρρωστήσουμε εξαιτίας του κλιματισμού;

Αυτός είναι ένας συνηθισμένος μύθος! O κλιματισμός βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει αυτήν την πιθανότητα. Οι σύγχρονες μονάδες διαθέτουν φίλτρα για τον περιορισμό των αιτιών αλλεργίας (π.χ. από σκόνη ή τρίχωμα κατοικίδιων), ενώ η τεχνολογία τους συμβάλλει στην εξαφάνιση βακτηρίων που, μαζί με τους ιούς, αποτελούν αιτία λοιμώξεων του αναπνευστικού.

• Ο κλιματισμός δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά.

Κι άλλος μύθος, καθώς ο κλιματισμός όχι μόνο δεν επηρεάζει την υγεία των μωρών και των μικρών παιδιών, αλλά τα προστατεύει και από καταστάσεις που οφείλονται στην υπερβολική ζέστη, όπως η αφυδάτωση και ο κακός ύπνος. Βέβαια, πρέπει να έχουμε στο νου μας για τα μωρά, ότι το σύστημα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός τους δεν λειτουργεί ακόμα στην εντέλεια, κι έτσι είναι πιο ευαίσθητα τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ένα αξιόπιστο μηχάνημα κλιματισμού, φροντίζοντας ώστε να εξασφαλίζει μια σταθερά καλή θερμοκρασία –ούτε πολύ χαμηλή ούτε υψηλή– στο σπίτι, χωρίς να «χτυπάει» απευθείας το μωρό. Σημαντικό είναι, επίσης, να αερίζουμε συχνά τους χώρους με φρέσκο αέρα. Τέλος, είναι αυτονόητο ότι πρέπει πρώτα να έχουμε φροντίσει για τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού μας και τον καθαρισμό των φίλτρων του!

• Πρέπει να καθαρίζουμε το φίλτρο του κλιματιστικού όταν αλλάζουμε τη χρήση του από ζεστό σε κρύο;

Επίσης μύθος! Οφείλουμε απλώς να καθαρίζουμε το φίλτρο τακτικά, ανεξάρτητα από την αλλαγή χρήσης.

• Στους κλιματιζόμενους χώρους πρέπει να πίνουμε πολύ νερό.

Αυτό είναι αλήθεια, γιατί η εξάτμιση του ιδρώτα προκαλεί αφυδάτωση και ενδείκνυται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα – εκτός αν υπάρχουν άλλες οδηγίες γιατρού.


☎ Καλέστε μας στο 210 8981130 για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το ιδανικό κλιματιστικό για το σπίτι σας ή για τον επαγγελματικό σας χώρο, και να απαντήσουμε σε κάθε σας απορία!