Πώς θα χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό σας έξυπνα
Στην εποχή μας, το κλιματιστικό είναι συχνά απαραίτητο – αρκεί να ξέρουμε πώς να το χρησιμοποιούμε για να εξοικονομούμε χρήμα και ενέργεια, αλλά και να ζούμε σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον!
Η εποχή που ο Σεπτέμβρης σήμαινε πρωτοβρόχια, δροσιές και… ζακετούλες, μάλλον θυμίζει παλιά ταινία πια. Η πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με καλοκαίρια που είναι όλο και πιο ζεστά, όλο και πιο παρατεταμένα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το κλιματιστικό γίνεται απαραίτητο – αρκεί να ξέρουμε πώς να το χρησιμοποιούμε για να εξοικονομούμε χρήμα και ενέργεια, αλλά και να ζούμε σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον!
Όχι μήνα-μήνα, αλλά μέρα-μέρα
Η λειτουργία του κλιματιστικού δεν συνδέεται άμεσα με το ημερολόγιο. Μπορεί να είναι Μάιος, αλλά η εξωτερική θερμοκρασία να παραπέμπει σε καύσωνα, όπως επίσης είναι πιθανό να έχουμε δροσιές καταμεσής του Αυγούστου. Ρυθμίζετε, λοιπόν, καθημερινά τη μονάδα σας, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες σας.
Ισορροπία
Στόχος του κλιματιστικού είναι να σας εξασφαλίζει ευχάριστη διαβίωση, με θερμοκρασίες φιλικές και για την υγεία και για την τσέπη σας. Αν ανοίξετε τη μονάδα το πρωί και ξεχάσετε να την κλείσετε, θα επιστρέψετε σε ένα χώρο με αφύσικα χαμηλή θερμοκρασία, την οποία θα δυσκολευτείτε να φέρετε σε κανονικά, σωστά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε στους εσωτερικούς χώρους θερμοκρασίες που να διαφέρουν πάνω από 10 βαθμούς από αυτές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι μεγάλες διαφορές προκαλούν σοκ στον οργανισμό – όπως και στην οικιακή οικονομία! Επίσης, μη συνηθίσετε να κυκλοφορείτε μέσα στο σπίτι με φανελάκι το καταχείμωνο και με πλεχτά το κατακαλόκαιρο… Οι εποχές έχουν τους κανόνες τους και καλό είναι να μην επιδιώκουμε διαρκώς το αφύσικο.
Προσοχή στις μεγάλες προσδοκίες
Όταν αγοράζετε κλιματιστικό, ζητήστε να σας προτείνουν μια μονάδα κατάλληλη για το χώρο στον οποίο θα χρησιμοποιείται. Εάν προσπαθείτε να δροσίσετε με ένα μικρής ισχύος κλιματιστικό έναν τεράστιο χώρο (και το αντίθετο), θα απογοητευτείτε. Επίσης, μην το αφήνετε χωρίς λόγο ανοιχτό αν δεν βρίσκεστε μέσα στο χώρο που θέλετε να δροσίσετε. Επιπλέον, πριν το ανοίξετε, φροντίστε να κλείσετε πόρτες και παράθυρα, ώστε να διατηρήσει ο χώρος την επιθυμητή θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο.
Συν Αθηνά…
Εκτός από τα παραπάνω, καλό είναι τώρα που φαίνεται ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε πιο τροπικές συνθήκες, να εφαρμόζουμε ορισμένα μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν να διατηρούμε πιο χαμηλές τις θερμοκρασίες στους χώρους όπου ζούμε:
- Όταν φεύγουμε το πρωί από το σπίτι, κλείνουμε τα παντζούρια και κατεβάζουμε τις τέντες ή τα στόρια.
- Προτιμάμε τους σύγχρονους λαμπτήρες, που όχι μόνο καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά εκλύουν και λιγότερη θερμότητα.
- Αν έχουμε βεράντα ή μπαλκόνι, τοποθετούμε φυτά με μπόλικη πρασινάδα που βοηθούν στο να διατηρείται πιο χαμηλά η θερμοκρασία.
- Επιλέγουμε να αερίσουμε τους χώρους μας αργά το απόγευμα ή το βράδυ, για να διαλυθεί κάπως η συσσωρευμένη ζέστη και να μπει λίγη δροσιά.
Και, τέλος, όταν με το καλό χειμωνιάσει, κάνουμε τα παραπάνω από την… ανάποδη!